Снимка: архив Булфото
fallback

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

650

Нова Зора

преди 12 години

" За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

649

ферит

преди 12 години

Може и да е верно, но май го плюят от завист? Все пак съм меломанн и той е единстевнният шеф, когото фолк-певиците са възпели в песен? Няма друг значи другите не са на такава почит и висота. Но за съжалине в България нещата от векове не са прости. Тоест, забелязахме развихрилата се кампания за сваляне от власт срещу Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи и др. Винаги се започва с плюене на даден човек. Че ония не са били светци и на бебетата е ясно, но с какво са по-добри от Буш, Клинтън, Обама това и аз не разбирам, а чета новини. И така: всички знаем, че в годините на прехода се създадоха всякакви мафиотски структури от фирми, фирми-фантоми, източване на бюджета от кръгове близки на властта, силови рекетьорски структури за терор над неудобни хора, за насилственно отнемане на богатството им, бизнеса им и това се толерираше от държавата. Така, че много днешни миллионери тука и вече заминали са такива, благодарение на ограбеното. С това с нищо не са по-добри от древните мародерствуващи банди, по-късно башибозуците, след това шумкарите (не партизаните-антифашисти, а бандюги), след това хитлеристки орди, после пък други. С една дума нас все някой ни дере и тука и отвън. Защо сега се е започнала кампания и срещу Борисов? Отговора е само един нещо във Вашингтон не харесват нещо от борисовото поведение. Какво ли е то? Като прибавим, че на нас в САЩ се гледа като на примитивна държава, соятот рябва дас е унищожи, то можем да си представим кого ли от нас харесват и на кого ли желаят доброто там? Предполагам, че сценарият за България е обсъден на високо ниво сред хората които се считат за световно правителство, после тия решения са спуснати и към Пентагона, ЦРУ, други централи, вклъчително и в Страстбург, Анкара и нещата не са розови за нас. Аз лично уважавам дос8та хора в САЩ, но съм наясно че истинските ръководители там винаги са искали да ни унищожат като народ държава. Затова и лансираха тука Отворено общество, ЕВророма, ДПС и др, антибългарски структури. И така: Какво ли е грешен Борисов пред Вашингтон? Какво им пречи? Не, че го познавам, не че зная какви ги е вършил, но какво ли е това, което започна кампанията срещу него по тоя начин, че и Уикилиикс да се разгневи???? Явно е пречка, пред някакви ходове на Вашингтон, АНкара, Брюксел, . и кой знае още кой??? Всички виждаме, че БЕлият дом разчиства неудобните в нападнатите държави, за да насади удобни на тях хора. Дари наблюдаваме как неислямиста кадаф се заменя, с ислямски формирования, подкрепяни и въоръжавани от Вашингтон? Е, само можем да гадаем какво ни желаят на нас като народ и държава, след всичко това.

648

Народняк

преди 12 години

мдаа, много некадърни Кутевите плювачи, все едно и също повтарята Бойко ще си изкара мандата, че и следващия, защото народа вече поумнявиждаме кой работи и кой мъти водата

fallback