fallback




Археолози откриха редица артефакти, включително теракотени фигурки, които показват, че на скалите на Созопол е имало светилище на Деметра. Останки от самия храм още не са открити, а разкопките на археолозите продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

ема

преди 12 години

Много лета съм изкарала в Созопол и точно на скалите зад Стария град. Правеше ми впечатление, че като слизаш към скалите стъпките ти някак си кънтят на кухо. Никога не са правени разкопки там и не се знаеше, че има нещо отдолу, но подозирахме, че може да е така. Личеше си че е кухо, дори последните години пръстта се беше слегнала по друг начин и се показваха дялани камъни. Чудя се как иманярите не са го докопали това място първи. От какво ли са тези високи зидове, които се виждат?

39

отмъщител

преди 12 години

Проф. Богдан БогдановПрез 610 г. пр.н.е. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония (полис) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други.

38

отмъщител

преди 12 години

Гръцката култура е навсякъде, елинизма е вечна цивилизация!!!

fallback