Снимка: Булфото
fallback

От следващия месец държавата ще плаща половината от разходите за цялостно саниране на жилищни кооперация. Финансирането на схемата започва с 63 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците.

За другата половина от сумата те могат да вземат кредит, гарантиран от държавата, но засега не са ясни условията на банките.

Началните 63 милиона, с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.

Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради. Проектите ще се финансират на принципа „първият печели”, пише „Труд”. Според неофициална информация на „Сега”, първите 500 кандидати вече са набелязани.

С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лв. като гаранция, че няма да се откаже от санирането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

роско плевелът

преди 12 години

Живеете в многоетажен блок. Трябва да изготвите технически падпорт на сградата. За това трябва проект . Нямате ли, правите заснемане и техническа експертиза цена 15 000 лв.ориентировъчно. Техническият паспорт още 5 000 лв. Съгласуване в общината, заверки и т.н. Още хиляда лева най-малко. После енергийно обследване. Нови 5 000 лв(1 лв/кв.м). След това саниране (5 000 лв на двустаен апартамент). След това, като отворите прозореца за няколко минути, целият ефект от санирането излиза навън(а не може да не отваряте, защото алуминиевата дограма и изолацията от пенополистирол запарват въздуха в жилището). След 15 години външната изолация (най-често екструдиран пенополистирол (XPS) или експандиран пенополистирол - EPS, фасаден стиропор) се разпада. Честито на печелившите! И започваме отново...

128

Spas

преди 12 години

АКО ЕС И ДЪРЖАВАТА ИСКАТ ДЕЙСТВИТЕЛНО ИКОНОМИИ ПЪТЯТ Е ЕДИН! ОПРОЩАВАНЕ НА 20% ОТ СМЕТКИТЕ, ПРИ КОНСУМАЦИЯ ПОД 100ЛВ. МЕСЕЧНО ЗА ДЕКЕМВРИ, ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ (ПРИМЕРНО, ИЛИ НА М3 ЗА ЛЕТЕН И ЗИМЕН ПЕРИОД). С ДВЕ ДУМИ-ИМАШ ИКОНОМИИ-ИМАШ ПОМОЩ, ПЪК ТИ АКО ИСКАШ СЕ УВИВАЙ В ЮРГАНИ ИЛИ СИ ПРАВИ ИЗОЛАЦИЯ. ВСИЧКО ДРУГО Е ОТ ЛУКАВОГО !!!

127

Spas

преди 12 години

АЗ ЛИЧНО СЕ ТОПЛЯ ЗА 50ЛВ/НА МЕСЕЦ, НО СЪМ ПИСАЛ СРЕДНО!!! АКО НЯМАМ ПАРИ, МОГА И ЗА 30ЛВ/ НА МЕСЕЦ, НО НЕ МОГА ДА ПЛАТЯ ЗА ИЗОЛАЦИЯ, КОЯТО СЛЕД ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ КАНЦЕРОГЕННА. ИСКАМ ДА СЪМ СВОБОДЕН КАТО УЛИЧНО КУЧЕ, А НЕ КАТО ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО САМО ОБЛАГАТ С ДАНЪЦИ, ГЛОБЯВАТ, ЛЕКУВАТ, СТРОЯТ МУ МАГИСТРАЛИ(ЗА КОИТО ЩЕ ПЛАЩА ПОСЛЕ ПЪТУВАЙКИ ПО ТЯХ) И ТОПЛОИЗОЛИРАТ!!! СВОБОДНОТО КУЧЕ НЕ ПЛАЩА НИЩО!!!!

fallback