Учителите са с най-ниски заплати. Снимка: Архив Булфото
fallback

689 лв. е средната работна заплата за месец март тази година.

Ръстът на месечното възнаграждение бележи повишение спрямо януари и февруари, когато заплатата е била съответно 663 лв. и 633 лв.

Това показват данните от предварително проучване на Националния статистически институт.

В края на март работещите българи на трудов договор са 2 150 000 души.

Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – с 3,9%, „Строителство” – с 3,7%, и „Преработваща промишленост” – с 2,6%.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. най-голямо увеличение на наетите лица има в „Операции с недвижими имоти” – с 19,0%, и в „Селско, горско и рибно стопанство” – с 9,7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 22,8 и 18,2%.

Oще по темата

В края на март 2011 г. наетите лица са с 41 000 по-малко в сравнение със същия период на 2010 г.

Най-голямо нарастване на възнагражденията имат секторите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ и  „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“.

Най-значително намаление на заплатите има в секторите „Образование“ и „Други дейности“.

Ниски заплати получават работещите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” – 432 лв., „Административни и спомагателни дейности” – 435 лв., и „Селско, горско и рибно стопанство” – 483 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

ela me ritni

преди 13 години

Нисичка е средната заплата. Нека не забравяме, че това е СРЕДНА заплата. Който е среден - да получава средна заплата. Ако иска повече - да направи нещо по въпроса.Например: да измисли нов продукт или услуга, да се пообразова, да си потърси допълнителна работа, да спре да го мързи, много може да се направи.

186

еееееее

преди 13 години

знаех си ,че някога ще се управити , ето факт е ! Аааах ,как съжалявам ,че съм напуснал БЪЛГАРИЯ ! Сега ви моля да ми простите и да ме приемете отново , връщам се !

185

хммм

преди 13 години

тоя под мене е купен или е ***

fallback