Снимка: Архив Булфото
fallback

Над 1 900 000 са здравнонеосигурените лица у нас по статистиката на здравната каса. Според пациентските листи на лекарите обаче те са 1 200 000.

Данните изнесе вицепрезидентът и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов на форум, организиран от синдиката и фондация "Фридрих Еберт".

„Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция, безработица и други причини“, коментира д-р Кокалов.

Oще по темата

По данни на синдиката най-големият консуматор на здравни услуги са неработещите – възрастни хора и деца. В същото време за работещите здравните вноски са средно 53 лв. на човек месечно, а за осигурените от държавата – едва 19 лева.

„КНСБ от години предлага да има задължение за здравна вноска на тези, които не получават доходи от работна заплата и труд, но имат такива от собственост, капитал и др.“, припомни при откриването на форума президентът на синдиката Пламен Димитров.

В момента 600 000 българи нямат достъп до личен лекар. Една от причините са и 424-те свободни позиции за лекарски практики в малките села и градове, сочат данни на синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

zxyimvvn

преди 12 години

657iYQ , [url=lgwwzpvivkpu/]lgwwzpvivkpu[/url], [link=suulrklvpovl/]suulrklvpovl[/link], ebsvmgrilorp/

83

до76

преди 12 години

Няма некадърни лекари !! Има българи без здравна култура ,а за съжаление и без всякаква култура.не можете да очаквате от Лекарите да се държат като екстрасенси .Диагностиката/ и терапията /е единен и много сложен процес ,в който в по - голям % участва самия болен!!

82

Парадокс!!!

преди 12 години

1. Безброй оплаквания от осигурените ,Че" за всичко си плащат"Реалността е ,че се внасят един мижави 8% и от там насетне на всички им се ще Безплатно здравеопазване.2. Не съобщат симптоми . Влизат в кабинет с "готова" диагноза и искат Изследвания?!? Ама ако може за всичко !!Е такова нещо никъде по света го няма!

fallback