Хиляди хора отдадоха последна почит на Иван Славков – Батето. Снимка: Архив БТА

Политици, легенди в спорта, действащи спортисти и много приятели отдадоха последна почит на Иван Славков – Батето, и поднесоха цветя на поклонението във фоайето на Националния стадион „Васил Левски”.

Сред отдалите почит бяха премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов. На церемонията присъства и Стефка Костадинова, която наследи Славков на поста президент на БОК. Свои представители на поклонението изпратиха и спортните организации в страната.

Още отрано стотици хора чакаха своя ред, за да си вземат последно сбогом с Иван Славков, който остава в паметта на хората с неповторимото си чувство за хумор.

В знак на памет ЦСКА отмени празника по случай 63-тия рожден ден на футболния клуб.

Бившият директор на Българската телевизия, президент на БОК и Футболния съюз почина в неделя след дълго боледуване.

Другата седмица – на 11 май, Батето щеше да навърши 71 години.

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка като студент в отбора на "Септември".

По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. По-късно им се ражда син Тодор Славков.

От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК „Левски“. Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. Той остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет. През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет.

Славков е носител на титлата доктор хонорис кауза на Националната спортна академия и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за орден "Стара планина първа степен" по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта. Предложението идва от спортния министър Васил Иванов – Лучано. Указът на президента Георги Първанов за награждаване е издаден на 23 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase