Снимка: Булфото
fallback

България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. Само за последните 3 години в домовете за сираци са изоставени 2000 малчугани, сочи тревожната статистика.

Когато родителите се откажат от децата, по-късно сираците могат да бъдат осиновени. В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.

Тогава единственият шанс за семейство са приемните родители.

В Пловдив са обучени 30 човека, които могат да бъдат приемни родители. Те се съгласяват да гледат изоставено дете, което обаче може да бъде отнето във всеки един момент, защото първородната му майка не е дала съгласие за осиновяване.

Наташа Крачунова е медицинска сестра, работи за 400 лева на месец и вече пета година е приемен родител.

"За да си приемен родител, трябва да разбираш детето, да отговаряш на неговите нужди и да се съобразяваш с поведението и потребностите му”, започва разказа си пред Dnes.bg Наташа.

Тя признава, че за да бъде задоволено детето, често тя търпи лишения.

Oще по темата

"Трудно е, не всеки може да се справи, но се искат воля и желание, за да отгледаш детето", казва още медицинската сестра с 5-годишен опит като приемен родител.

Тя обяснява, че всеки човек може да стане приемен родител, но проблемът е, че кандидатите са малко. Желаещите преминават специален обучителен курс.

"Настаняването на дете е голяма отговорност, както и намирането на подходящо семейство", заяви директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

Тя подчерта, че всяко семейство, приело изоставен малчуган, получава допълнителна помощ от педагози и психолози.

Финансовата помощ от страна на държавата средно на месец е 500 лева за всяко дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Пещерняк

преди 12 години

Отдавна съм се убедил, че рефендумите в България нямат никакво място, но като чета коментарите тук се убеждавам за пореден път. Колкото и да са ни гламави политиците, пак са по-добре отколкото ако който и да е тук от коментиращите се заеме с управление. *** ни е народа, *** ще си и остане. Добре, че постоянно сме гледали през плетовете към европата, та малко от малко се докарваме на човеци, на тия дето не ни стиска да се махнем, де!

117

До 117

преди 12 години

Определено ти ще си последния до който държавата ще опре ако има нужди от нещо. Така, че спокойно, глей си живота. И без това няма да има полза от тебе.

116

георгиева

преди 12 години

добре дава държавата средно по 500лв. за дете, ако ми подсигури и жилеще, бих станала приемен родител- двете ми деца са на 19 и 21г. следват в други градове, аз съм безработна от доста време, а за пенсия ще има да чакам дълго още- тъкмо време да отгледам някое друго дете, докато стане пълнолетно, но нямам жилище!!!

fallback