Снимка: Булфото
fallback

Среден чист доход от 514 лева на човек от домакинство би осигурил на българите чувството, че не са бедни.

Това сочат сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат, представени от директора на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

Индексът, по който е правено проучването, е измерител на материални и нематериални индикатори за удовлетвореност, като е от 0 до 100, поясниха от синдиката.

Основната извадка за изследването е от 3300 души, като проучването е за периода ноември–декември 2010 г.

Едва 2,5 на сто от анкетираните смятат, че сегашната официална линия на бедност от 211 лева е реална, според 96,6 на сто тя трябва да е значително по-висока.

Кризата разширява базата на бедността, като проблемът се е задълбочил през 2010 г., отчете Томев.

По думите му 60 на сто от участващите в проучването изпитват затруднения с доходите, които получават, като за 26 на сто от тях затрудненията са сериозни.

На абсолютното дъно на бедността са 9,5 на сто от запитаните, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8,7%. Едва 1% от българските работници казва, че живее добре.

Справедливото заплащане е най-важната ценност на работата според заетите – оценено е с 4,8 по петобалната система, а степента на неговото осъществяване е едва 2,8.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

307

299

преди 13 години

Крисчо, много внимателно те чета и изобщо не съм съгласен :) Няма среден стандарт на живот който да представлява покриване на абсолютния минимум от разходи :) Това си е бедност. А това което цитираш ти е точно това. За нормален живот (да кажем, че това е среден стандарт) освен да си напълниш тумбака и да си платиш консумативите ти трябва поне още толкова. А у територията БГ не повече от 5% могат да се похвалят с това.

306

georgi

преди 13 години

Синдикатите и стакмистиката са кръвни братя, интересното е кои печели от това, ясно е, че губещи са техните членове и вярващите им хора. Слаби, немощни, коромпирани, сервилничащи и т.н. - до кога........

305

До мрън-мрън

преди 13 години

Бате, сериозно си ***. Избирали сме си комунисти. Ми то други няма бе, смешнико. Я кажи дали твоето семейство има комунисти а? Мрън-мрън било. Ми прав си, да, вместо да се вдигнем и да ги свалим наглите и да натъпчем Бойката с мас, нали обичал да яде? Айде сега компетентни мнения, българина е ужасно депресиран и е оскотял. И вместо взаимни обиди си трябва обедининение!

fallback