Снимка: Булфото
fallback

Гражданите на Ирландия и Норвегия отделят най-много средства за култура, докато гражданите на Румъния, България и Турция - най-малко.

Това става ясно от публикувано проучване на европейската статистическа служба Евростат.

В България, Турция и Унгария е регистрирано увеличение на бюджета, предназначен за закупуването на книги.

Румънците, българите и турците обаче не са склонни да похарчат и една стотинка за музей, става ясно от проучването на Евростат, цитирано от БТА.

Румънците също така не са склонни да харчат пари за музикални инструменти, докато българите и турците отделят средства за това.

Според данните на европейската статистическа служба през изминалата година България, заедно с Малта и Кипър, е страната, която е изнесла най-малко културни дейности в чужбина.

За тази дейност Германия е отделила 4,3 млрд. евро, Франция 2,3 млрд. евро, а Полша около 500 млн. евро. Дори и една малка Унгария е отделила 76 млн. евро.

За сравнение в края на месец септември миналата година стана ясно, че българското правителство е отделило за бюджета на министерството на културата около 80 млн. лева, а за подслушване на граждани над 100 млн. лева.

От гражданите на ЕС холандците отделят най-малко средства за телевизия (1,8 процента от културния бюджет), а гърците пък отделят най-много средства за закупуването на книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Павел Захов

преди 13 години

Павел Захов Отидох в Областния музей в Пазарджик за да взема информация за "Талпена къща" в с.Баня Панагюрско.Изключително стара и интересна дървена къща.Какво ми беше учудването, когато директора ми каза, да пусна молба с въпросите, да заплатя такса която да ми определят и да ми отговорят в еди какъв си срок срок. Как ли ще отидат младежи в музея.

89

Червената помия

преди 13 години

Преди година бях в НИМ със семейството си, за да видим Панагюрското съкровище.Направи ми впечатление, чепочти целия20-век се е побралв една от най-малките зали.Сякаш не сме съществували,сякаш не сме се били при Одрин, не сме се били при Драва, не сме строили от нищото цяла държава след това.Нито помен от 45 години индустрия, транспорт, селско стопанство.Има обаче бариерата , свалена от гкпп при присъединяване към ЕС, и писалката,подписала договора.Явно това е най-важно в момента.

88

уй тате

преди 13 години

С *** министри ква култура (визирам Тошко Чобанов)тоя се е спиносал от *** вие за куртура говорите. Човека си има други преоритети да прай минети на Божков.Ето заради такива хора културата ни е на това ниво.Скоро по учебниците ще се появят задачки от рода Марийка направила на пет души по две *** колко общо *** е направила.Немам думи.

fallback