Снимка: Булфото
fallback

За четири часа 10 полицаи от Стралджа провериха 250 автомобила в района на пътен възел Петолъчката.

Акцията се провежда в изпълнение на българо-холандски проект за обмяна на опит, с фокус осигуряване безопасност на пътя.

Холандското ноу-хау изисква спиране между 5 и 10 автомобила за проверка едновременно, вместо по един, а контролът на всички документи отнема максимум 10 минути.

Акцията е съобразена и с разпоредбите на Шенген при проверка на МПС.

Основното в контрола е техническата обозначеност при автомобилите, наличие на застраховка „Гражданска отговорност“, техническа изправност на возилото, наличие и използване на предпазни колани.

Равносметката от операцията – само 8 водачи на автомобили са били в нарушение на Закона за движение по пътищата.

Според стралджанските полицаи холандският опит е добър, но по-трудно изпълним при български условия заради необходимостта от допълнителна отсечка от пътя, където да се разполагат т.нар. широкомащабни пунктове за проверка и поставяне на отличителните знаци на операцията.

Проверките на пътя по холандския метод ще продължат и занапред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

шофьор

преди 13 години

Само хубав и приятен спомен ще им остане на българите,как свободно и безпроблемно са си пътували по пътищата,без страх че има има кой да ги спре и за най малкото нарушение да бъдат солено глобени, преди да дойде правителството на ГЕРБ.За последните два месеца, съм спиран,проверяван и пробно рекетиран от мислещите се за господари на пътищата катаджий,много повече пъти, отколкото за последните пет години преди 2009г.

77

до 75

преди 13 години

Същата работа. Шофьор съм от 2004 г. Средно годишно минавам по около 20 хил. км. От 2004 г. до сега имам два акта (за които си бях виновен) и един фиш (за който не бях, ама айде). За 6 години са ме спирали общо, не повече от 5-6 пъти за проверка. Последните две години не са ме спирали нито веднъж. Рушвет не съм давал.Не разбирам, аз ли съм най-големия късметлия на света, или тези дето все плачат, каква е полицейщина, как ги спират нон-стоп и им "искат" рушвети - нещо не им е чиста работата ?

76

анонимен

преди 13 години

Станахме полицейска държава, вчера ме спряха на седем места за 15км, когато минавах през Пловдив. Докога с безсмислените простотии???

fallback