Снимка: Булфото

Жители от пернишкото село Голямо Бучино затвориха с жива верига входовете на временното селище, бетоновия център и паркинга на автомобилите на турския консорциум "Мапа Дженгиз", който е главен изпълнител на автомагистрала "Люлин".

Хората претендират турската фирма да изпълни ангажиментите си за възстановяване на пътната инфраструктура и на централната улица в селото.

Става дума за около 10 километра разрушени пътища и унищожени канавки. В много лошо състояние е пътят от Перник до село Голямо Бучино, както и от центъра на населеното място до Бачова махала.

Не са изплатени и обезщетенията на собствениците на около 40 имота, пострадали от строителната дейност, твърдят от инициативния комитет.

Над 800 хил. лв. дължи турският изпълнител и на община Перник, заяви кметът Росица Янакиева, която също присъства на протеста, предаде БТА.

Възстановяването на разрушената инфраструктура е ангажимент на фирмата изпълнител и ние подкрепяме исканията на протестиращите, каза председателят на областно пътно управление Румен Сачански.

Сред протестиращите е и председателят на общинския съвет в Перник Добри Митрев.

Остава малко повече от месец до окончателния пуск на магистралата, след което турската фирма ще си замине, а досега няма никакви индикации за възстановяване на пътищата, коментира Митрев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase