Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Българските роми са на първо място по ранна раждаемост и по детска смъртност. Това сочат резултатите от международно сравнително изследване на проблемите, свързани със здравния статус на ромите и достъпа до медицинско обслужване, съобщиха от БАН.

Изследването е проведено в България, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия.

Българските роми имат най-висока заболеваемост: 38% от децата до 15 г. и 40% от лицата над 45 г. не са можели да изпълняват всекидневните си дейности през последните две седмици преди интервюирането.

Специфична за ромите е много ранната инвалидизация. Една трета от мъжете и две пети от жените на възраст между 45 и 60 г. са инвалиди.

Водят и нездравословен начин на живот – над 50% от мъжете и над 30% от жените пушат всеки ден – средно по 20 цигари.

Пълните данни от изследването ще бъдат представени на 7 април във връзка с Международния ден на ромите на 8 април 2011 г.

Проучването е финансирано от Европейската комисия в рамките на програма „Обществено здраве”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

241

ZVEZDIO

преди 13 години

TRAITE VSI4KI IMA KOI DA VI MISLI GLEDAITE SI HAIRA LI4NIQ DA NQMA SOPA ..........

240

do 165 и админа

преди 13 години

Значи по-рано му теглих една майна на тоя ***, и ми ограничиха достъпа до коментари, а той може да продължава да го "начуква" *** админите да не са и те роми бре?? само че тука съм с динамично IP, така че не се напъвайте, а го вижте и 255 сигурно е от него коментар пак.

239

анонимен

преди 13 години

За смъртността при това бедствие е добре,но раждаемостта при тях много ме притеснява,че и спонтанни абори не правят,нищо им няма на ***.

fallback