Снимка: Булфото
fallback

Новият стандарт за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов, ще се казва „България”. Това обяви председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества.

Какви – ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов.

„Спомагателните вещества в никакъв случаи не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира от своя страна Мариана Кукушева пред „Фокус“.

Oще по темата

Хлябът по утвърдения стандарт „България” ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б” група пшеница, като последната е допусната компромисно, уточни Кукушева.

Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Ще има три вида грамаж.

Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България заедно със Съюза на мелничарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

миличка

преди 13 години

де да беше истина, това с истинския хляб .... еееех мечти мечти ... така ще си измрем българите, потънали в простотия ... и ще се самоизчистим от лика на земята. Няма по-лошо общество от нашето - вълк единак! аз друго ще ви кажа - има на пазара пекарни за хляб (малки уреди са, не е страшно) с приемливи цени. Функционират лесно, хляба е чудесен и става бързо! А могат да се ползват и не само за хляб! Така поне всеки знае какво има в него! А пък Мариана Кукушева да си муца добавките

52

Анонимен

преди 13 години

истински друг път колкото саламите са истински

51

Мери

преди 13 години

На 27.03. си купихме от кауфланд 1 кг. кайма Стара планина... цена 8 лв....и не знам по стандарт какво трябва да съдържа,но ...от 1 кг. кайма се отдели 340 гр. мас,т.е. 30% сланина...Днес-Стара планина,утре-България...пардон стандарт...Имам предложение-да не кепазим хубавите имена,да преименуваме стандартите-напр."Мижи да те лажем" или" Сит на гладния вяра не хваща".Имаме голяма народна мъдрост на разположение.Да ни е сладко...

fallback