Снимка: Булфото

През 2010 г. броят на малолетните и непълнолетните, водени на отчет в детските педагогически стаи за извършени престъпления, се увеличава с 3.4% спрямо 2009 г. За миналата година те са били 6 363. Това сочат данните на НСИ.

Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършени от децата. Повече от 1/3 от тях са взломни, джебчийските са 12,8%.

Отбелязва се увеличение на броя на малолетните и непълнолетните, извършили изнасилване – с 50%, престъпления, свързани с наркотици – 20,6% и кражба на моторни превозни средства – с 11,4%.

През миналата година с 12% намалява броят на малолетните и непълнолетните, извършили противообществени прояви.

По-малко деца са проституирали и извършвали хомосексуални услуги, намаляват и случаите на употреба на алкохол и бягство от вкъщи.

Увеличение се констатира обаче при преминалите през детските педагогически стаи за просия, употреба на наркотици и за бягство от училище.

Броят на малтретираните малолетни и непълнолетни се увеличава с 22,9% в сравнение с 2009 година, като достига 692.

Малтретираните деца между 8 и 13 години се увеличава с 23,5%, а при тийнейджърите на възраст 14-17 години увеличението е с 22,5%.

В една четвърт от случаите насилието се е извършвало от родители, близки и роднини на децата. Около половината (45,8%) от малолетните и непълнолетните са били малтретирани от приятели и съученици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase