Японският народ е организиран. Снимка: БТА
fallback

Българинът ще се справи с кризисна ситуация, при която има пряка заплаха за живота му, заради издръжливостта си и толеранса към лишенията.

Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно.

Това мнение изрази пред БТА началникът на Центърът по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов относно това как биха реагирали българските граждани при ситуация като тази в Япония.

Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът.

Той обаче не е оптимист по отношение на това дали при бедствие българинът няма
да предпочете да напусне страната незабавно.

И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й. Българите предпочитат да отидат навън, но дори и в чужбина не могат да са конструктивни и да се обединят върху една обща цел, за разлика от японците, каза Маринов.

Сред феномените, на които се дължи наблюдавана от целия свят реакция на японските граждани по време на кризата, е високата степен на организираност на японския народ.

Въпреки предложенията за евакуация в чужбина редовият японец заявява, че ще остане в родината си, за да участва в нейното възстановяване.

Според Маринов е необходимо да има развити и утвърдени програми във всички институции, които подготвят населението за реакция при бедствия, а Министерство на образованието би трябвало да въведе предмет по оцеляване в бедствени ситуации.

За добрата организация в Япония разказват и група, работещи в Япония, които са потърсили подкрепа от психолозите на центъра.

Пострадалите са разказали, че още в първия момент след земетресението, електронните медии са предупреждавали, че е възможно да има цунами и са препоръчвали на населението незабавно да се насочи към високите места на града.

ВМА и центърът имат разработена програма за психологично подпомагане и подкрепа на населението при бедствия,аварии и катастрофи.

Центърът разполага с около 15 психолози, които досега са оказвали подкрепа на жителите на село Челопеч, при трагедията в Охрид, след земетресението в Хаити, на медиците в Либия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

ves666

преди 13 години

shtom sa izdrajlivi znachi moje oshte 20 godini da izdarjahat, shte darjat oshte 20 godini kato gi gledasm kak darjat ama darjat kato ymrial kitki ebati naciata prosta.

64

Анонимен

преди 13 години

Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът..............................................................................................................Тъкмо си отучих магарето да яде и то умря.

63

анонимен

преди 13 години

Лошото е че тук - в България -хора са само около 1% - т,е, - тези,които окрадоха и крадат държавата и народа - които живеят в охолство на гърба на народа - останалите 99%х просто не са хора - тях никой не зачита за такива - те са за унищожаване - но с газовите камери по бързо ще стане отколкото с мизерния геноцид - променете тактиката - пък и ще спестите на много хора мъките-ДАНО ГОСПОД ВИ НАКАЖЕ ИЗРОДЕНИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА - НИЩО ЧОВЕШКО НЕ Е ОСТАНАЛА У ВАС - НО НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ

fallback