Снимка: Булфото
fallback

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов покани пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените на храните, което ще се извършва от създадената преди два дни работна група за контрол на ценообразуването по веригата производство–преработка–търговия.

След работна закуска с икономисти Найденов заяви, че в Словения са ангажирали възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула.

Всекидневно са били подавани данни за най-ниските цени на пазара, това е създало определен натиск и по този начин са успели да избегнат инфлацията.

"Един добър опит, защо да не го приемем, проучим и да се възползваме там, където можем", аргументира идеята си министърът.

Той дори се пошегува, че ще почерпи с чай с мед възрастните хора за усилието, ако пчеларите осигурят мед.

По думите му пенсионерите били най-голямата група от гражданското общество.

Oще по темата

"Нека да ангажираме с нещо", добави министърът.

Основна критика на икономистите по време на срещата беше, че новосъздадената работна група не трябва да е държавен орган и че държавата не трябва да се намесва в естествените пазарни процеси.

"Тогава, когато има ценоразписи, ценоразписите са достатъчна информация и за  потребителите, и за производителите. Тези роли непрекъснато се сменят и затова всяка една правителствена комисия, която се занимава с регулиране на цените, води до отрицателни и вредни последици както за потребителите, така и за производителите, така в крайна сметка и за самото правителство", каза икономистът Красен Станчев.

Новосъздаденото звено "Антиспекула" трябва да започне да работи следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 13 години

поздравявам правителството,че мисли все нови мерки в трудната икономическа обстановка!

63

странно

преди 13 години

"създадената преди два дни работна група за контрол на ценообразуването по веригата производствопреработкатърговия" също ли работи на доброволни начала ? то така много лесно... айде, някой и да ни свърши сега работата, щото ние като си я създадохме групичката не бяхме много нясно кво точно ще прави нито как...

62

Анонимен

преди 13 години

Пенсионери наблюдават...по Хр. СмирненскиПред твоите витрини блескави накуп застават често те и колко скръб в очите трескави, и колко мъка се чете! Но тръгват си те пак одрипани, с въздишки плахи на уста, а тез витрини са обсипани с безброй жадувани неща

fallback