До Великден постещите ще забравят за месото и ще наблегнат на фасула. Снимка: Булфото
fallback

От понеделник започват Великденски пости – най-дългите и най-важните в годината.

Постът е посветен на страданията на Христос, който сам ни завещал примера, като постил 40 дни в пустинята. Той се извършва за очистване на телата и душите, с него християните се подготвят за посрещнат достойно Възкресение Христово.

След Сирни Заговезни до Великден са забранени всякакви животински храни. По време на Великденските пости се консумира само растителна храна. В сряда и петък е забранено олиото, а вино може да се пие само в събота и неделя.

На Благовещение – 25 март – и на Цветница – неделята преди Великден – се разрешава риба. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се яде нищо, дори не се пие вода.

Oще по темата
6 мар 2011 08:01
95

През останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Венчавки не се разрешават от Сирни Заговезни до 26 април, вторник от Светлата седмица. 

Освен да се откаже от определени храни, човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. От гледна точка на здравето пък временното въздържание от животински белтъци влияе благотворно върху организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

!!!!!!!!!!!

преди 13 години

Както и да се чете Библията,тия пости са си чиста попска измислица!!!

30

Един Българин

преди 13 години

Никой не ви задължава да постите, никой не ви задължава да вярвате. Всеки има собствен прочит на библията и прави каквото намери за добре. Хубаво е , обаче когато правим нещо да е в някакви рамки (да не лъжем, да не убиваме както пише в библията). Тези рамки дали ще се вземат от по малко съвременния закон, науката и/или от библията няма значение. Научно е доказано че си претоварваме организмите с преяждане със свинско. Вярно вкусно е,но не е задължително всеки ден да ядем по 10 пържоли.

29

asdfjh

преди 13 години

6e va takowam w warwa6tite, to 6to praznici i gluposti, ne znam w kakwo da wqrwam we4e towa sa golemi prostotii

fallback