Снимка: Булфото
fallback

Всяка година на днешния ден ритуално се зарязват лозята. На 14 февруари се отбелязва Денят на лозаря, а на него по стар стил православната църква почита паметта на свети мъченик Трифон.

Светецът е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

По традиция рано сутринта стопанката замесва хляб, който украсява с моделирани от тестото лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя и пълнена с ориз кокошка.

После слага хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.

На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. Той отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер.

След това започва зарязването на лозите, а после мъжете си устройват веселби.

Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избират "цар", когото наричат с името Трифон. На главата на царя мъжете поставят "корона" от лозовите пръчки, които са отрязани най-напред.

Народният празник се нарича още Трихун, Трифко Трифон пияница или Трифон чипия – легенда за светеца разказва, че си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозите.

По-малко известно е, че свети Трифон е почитан и от соколарите – заради древно предание, според което светецът помогнал на младеж да намери сокола на цар Иван Грозни.

Днес празнуват Трифон и Трифона, Тричко и Тричка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Dimiter USA

преди 13 години

A az bratia...,az sum vliuben vav VINOTOOOO :))Hai nazdrave na vsichki!Ha ha ha ha haaaa:)

37

:0

преди 13 години

А кога се празнува? :)

36

Кирил

преди 13 години

ТЕТКА МАРА, Св. Валентин всеки го знае кога е, както и повечето хора си мислят, че знаят и Трифон Зарезан кога е, но уви.. не знаят! :):)

fallback