Снимка: Булфото
fallback

Рекорден брой – 33 хиляди, новодиагностицирани болни от рак са регистрирани през 2009 г. Това обявиха от Гражданско обединение "Заедно срещу рака".

По последните данни за 2009 година в България има регистрирани 262 хиляди болни от някое от над 130-те ракови заболявания. Чувствително са се увеличили ракът на млечната жлеза – 40 хиляди жени, от които 4000 новодиагностицирани, на белия дроб, дебелото черво, панкреаса.

Лекарите посочиха, че ракът е на второ място (след сърдечносъдовите заболявания) като причина за смърт. По думите им в България всяка година изчезва по един град с население между 15-20 хиляди души. В тази връзка те апелираха отново за редовна профилактика и правилен начин на живот.

По аналогия на седемте смъртни гряха, д-р Тотко Найденов очерта седем здравни гряха – тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици.

Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

deni

преди 12 години

Здравейте,искам да съобщя, че всеки понеделник от 18:00 в църквата Света Петка Самърджийска, която се намира в подлеза на метро Сердика, се чете акатист на Пресвета Богородица Всецарица, която икона е известна с това, че лекува рак, както и други телесни и душевни болести.

39

николова

преди 13 години

И като се провежда седмица на безплатни профилактични прегледи за тази цел,още вчера на обяд нямаше свободни приемни часове.Как така толкова бързо се изчерпаха часовете за преглед.Хората от провинцията не са ли хора?!те не могат ли да отидат на такива прегледи и не може ли да се проведат такива и в други градове на страната.

38

Анонимен

преди 13 години

Вдигнаха цените на цигарите, което принуди хората да пушат какви ли не ***(с извинение) с неясен произход и качество, после се чудят защо е нарастнал броя на раково заболелите.Набийте си го в главите - хората не са спрели да пушат. Начина да откажеш един пушач не е да му забранявате или да му вдигате цената на цигарите до безкрайност...

fallback