Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Главната инспекция по труда (ГИТ) ще даде на прокурор 11 работодатели за системно забавяне на заплати. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Компаниите дължат на работниците и служителите си възнаграждения за повече от три месеца.

Три са некоректните фирми в област Варна – „Дейтрон“ ООД, „Курортно строителство“ ООД и „Интернешънъл паур секюрити“ ООД.

Акционерните дружества „Ален Мак“ и „Мостстрой“ са нарушителите в област Пловдив. „Мостстрой“ АД е влязло в списъка на некоректните работодатели и в област София.

В област Пазарджик нарушител е „Сокола“ АД-Пещера, в Кърджалийско – „Булгатекс“ ООД, намираща се в Ардино, в Монтанска област – „Армилес-2004“ ООД в гр. Берковица.

На прокурор за системно бавене на заплати ще бъдат дадени и „Автобусни превози“ АД в област Плевен и „Прециз Интер Холдинг“ АД в Русе.

Преди седмици министър Тотю Младенов съобщи, че 72 фирми дължат 19 милиона лева за възнаграждения на служителите си и определи краен срок за разплащане до края на януари. Тогава той се зарече, че ако работодателите не спазят срока, ще бъдат дадени на прокурор.

В тези 72 компании работят общо 16 465 души. Четири компании са в производства по несъстоятелност, а три са сключили двустранно споразумение за разсрочено изплащане на възнагражденията.

16 от тези фирми вече са изплатили в пълен размер дължимите заплати, а 45 компании са платили частично на работниците си. Общата сума на вече преведете трудови възнаграждения е 8 699 000 лева, което е близо половината от дължимите 19 млн. лв., поясни Тотю Младенов.

Част от погасилите задълженията обаче отново са забавили плащанията за следващ период. Установени са 14 такива случая, каза изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова.

Министър Тотю Младенов коментира, че вече има ефект от гласността, която се дава за некоректните работодатели. Всеки месец той ще изнася данни как се изплащат заплатите и има ли забавяния.

Младенов каза още, че от август 2009 до края на 2010 година са установени над 3640 случая на работници без трудови договори. Санкцията за некоректния работодател може да стигне до 15 хиляди лева.

Само през този месец са установени нови 460 случая на работещи без трудови договори.

Инспекторите са установили 13 души от три фирми подизпълнители, участващи в строежа на магистрала „Тракия“, които са били наети без договори през януари. Десет от случаите са в една от фирмите, посочи министър Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

старшината

преди 13 години

А некоректните фирми за морски специалисти като "BNAVI" -ВАРНА ? ТА ТАМ И УПРАВИТЕЛЯ Е С ФАЛШИВ СТАТУТ !!!

26

ichko0o0

преди 13 години

Не е само тази фирмата която забавя заплатити. Фирма ТРИ-КО ООД-Борово е същата. Хората не са получавали заплати още за октомври, а иначе се работи на три смени. На съкратените също не са изплатени заплатите. Все няма пари за работниците, това е фирмата с най-много началници.

25

работник

преди 13 години

А пък аз съм работил 12 часова нощна смяна,а по закон не може да бъде повече от 8 мисля.Шефката каза-след 6.00 часа вече не е нощен труд.И съответно не ми се плаща като нощен.Но работниците не си отиват в 6.00,а работят до 10.00.Ама нищо де.Закриха ги!

fallback