Снимка: Булфото

1,20-1,40 лв се очаква да достигне цената на най-масовия заводски хляб у нас, произведен от брашно тип 500.

Очаква се поскъпването да бъде с около 20-30 стотинки, обявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Хлябът вече поскъпна един път и второто увеличение предстои заради поскъпването на зърното, което е двойно от миналата година насам.

По формулата 1:2:4 за формиране на цената на хляба реалната му стойност трябва да бъде 1,50 лева, обясни зам.-председателят на браншовата асоциация Николай Тапаров.

По думите му обаче доставната цена към търговската мрежа няма да достигне тези стойности и ще бъде с около 20-30 стотинки по-ниска.

Единна цена на хляба за цяла България не може да бъде обявена, тя ще варира с 5-10%, казаха от браншовата камара.

По думите на хлебопроизводителите обаче „драма няма“, защото българинът яде най-евтиния хляб – с около 73% по-евтин от средноевропейската цена.

От асоциацията изтъкнаха, че внесен у нас германски хляб струва 2,79 лв за 400 грама. В Гърция той е 4 евро за килограм, а в Румъния – с около 40 на сто по-скъп отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase