Снимка: Булфото

Президентът на Европейската комисия, на Европейската инвестиционна банка и нашето правителството ще работят съвместно по важните и скъпи инфраструктурни проекти, които вече са и европейски приоритети.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Европейската инвестиционна банка Филип Мейщад, който е на еднодневно работно посещение у нас.

„Щом ги има в тази папка, след няколко години ще ги има и на трасе, затова съм много щастлив”, каза Борисов и показа папката с големите инфраструктурни проекти.

Следващия месец ще започнем техническа помощ за подготовка на магистрала "Струма".

„Това е не само български, но и европейски приоритет. Ще отделим специално внимание на тази магистрала – всички заедно можем да ускорим нейния строеж“, каза президентът на ЕИБ, като добави, че за страната ни е много важно да построи магистралите идващите години.

От своя страна Борисов посочи, че и четирите лота на АМ "Струма", АМ „Черно море“, както и проектът „Дунав мост“ ще бъдат финансирани от ЕИБ. Ще се търси помощ и за магистрала "Хемус".

„В следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, работни места и това ще даде възможност на държавата да диша”, смята премиерът.

С пари от ЕИБ може да платим нашия дял в НАБУКО, каза още Борисов. За този проект на този етап са ни нужни около 1,2 млрд. евро. "Към днешна дата имаме 100% финансиране за „Набуко", каза Борисов

„ЕК стои плътно до правителството на България за усвояването на еврофондовете“, похвали се още българският премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase