Снимка: Булфото
fallback

Ако вашето име е Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела, се подгответе да посрещате гости, защото днес сте именници.

Днес празнуваме Васильовден или Сурваки, както е популярен празникът в различните краища на България.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес.

Васильовден, Василица или Сурваки е свързан с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, мед, жито, орехи, ошав.

Около огъня пък се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

след 40г

преди 13 години

Банго Василии ще се казва. За в Бъдеще ще стане национален празник на страната и ще се празнува два пъти - на 01.01 и на 14.01 защото циганинското мнозинство ще гласуват това, което си пожелаят.

28

Тони

преди 13 години

Не, няма грешка :)

27

Тони

преди 13 години

Моля ви ! Има правописна грешка в заглавието на статията ! Не е допустимо.

fallback