Снимка: Булфото
fallback

Завършването на десети клас става задължително и без него няма да може да се получава шофьорска книжка, предвижда новият законопроект за училищното образование, пише „Труд”.

Текстовете предвиждат също учениците до 7-и клас да ходят по цял ден на училище. Предвидено е промяната да влезе в сила от учебната 2011/2012 г.

Целодневното обучение ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, обясни заместник -министърът на  образованието Милена Дамянова.

Тази година по цял ден в училище са първосласниците.

Финансирането на целодневното обучение вече е осигурено. 180 млн. лева от еврофондовете ще бъдат разпределени първоначално на 700 училища в по-малки населени места, в които има около 136 000 ученици.

Денят в училище ще бъде разделен на два модула – редовните часове и самоподготовка, към която ще има игри и извънкласни дейности.

Храната в столовете ще бъде платена от държавата, а училищата ще получат пари за да осигурят помещения за забавачката.

Родителите пък вече ще одобряват учебниците по различни предмети чрез училищното настоятелство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

Бивш учител

преди 13 години

Резултатите биха били по-добри не ако се въведе целодневно обучение а ако:1.Учебниците се пишат не от колективи от университетски професори, а от учители с поне 10 години стаж в училище, съобразени с възрастовата група на учениците.2.На ученика не се гледа само като на вносител на 1000-1500 лева в делегирания бюджет.3.Задължителни конкурси да директори на 4 години, и задължителни общи финансови проверки на училището на 2.4.Конкурси за всички вакантни длъжности.5.Достъпност, нагледност...

155

az

преди 13 години

Ей сега отворих албума от 8-ми клас .От 32 деца дето бяхме,сега изброих 13 ,които ходеха на занималня.Тях и някога си ги имахме за ***,а и после никой не завърши висше образование.От постоянната преса на училището те се отвращаваха от него.Как да стане така ,че едно дете ще иска да си каже стихотворението на глас,другото ще трябва да научи някаква песен,как третото ще ги слуша и ще си реши правилно задачите в тоя момент.Занималните са затъпяваща децата институция.

154

az

преди 13 години

Това е пълна дивотия.Не можеш да оставиш хората без избор.Нещата тръгват много назле.Ще се получи тотално затъпяване сред учениците.Това е начин единствено да се създава изкуствена заетост и ще осигури по -добро заплащане в учителската гилдия.За сметка на преумора у учениците и пълно отвращение от учебния процес.Не си спомням дете ,посещавало занималня да е било пълен отличник.Занималните създават уравниловка и безхаберие ,всички шумят по своему и пречат един на друг.В 7клас не знаят таблицата.

fallback