Снимка: Булфото

Представители на протестиращите пред Народното събрание тютюнопроизводители прекрачиха прага на парламента заедно със земеделския министър Мирослав Найденов.

Те трябваше да чуят публично, че исканията им едва ли ще бъдат изпълнени.

„Не искахме да ги лъжем. Пари ще има, ако има преизпълнение на бюджета”, каза, без много да увърта, Найденов.

Той си пожела „нещата да вървят добре в държавата”, а производителите посъветва „ако искат да чуят нещо друго, да търсят някой друг”. Позицията не била само на земеделския министър, а още на Симеон Дянков и Бойко Борисов.

143-те милиона, за които тютюнопроизводителите настояват, не са предвидени само за 2011 година, а и за 2012-а, разясни още министърът.

Освен това тази сума няма как да бъде включена в бюджета за следващата година, защото ЕС забранява изплащането на премии за килограм тютюн. Начин за субсидирането бил да се кандидатства за помощи за единица площ.

Другият е за получаване на средства по нотифицираната държавна помощ, но това можело да се случи само ако има пари.

Представителят на протестиращите тютюнопроизводители Асен Кючуков определи резултата от срещата си с министъра като „стъпка, по която тръгваме”, но протестиращите не били удовлетворени 100%.

„Продължаваме да работим. Протестите, макар и мирни, ще продължават”, заяви Кючуков.

Той предупреди още, че се събира подписка, която щяла да бъде подкрепена от 200 000 производители и ще се внесе в Страсбург. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase