Снимка: БГНЕС

„Изваждането на Стария Несебър от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не е на дневен ред, по-скоро може да се обсъжда включването му в Списъка на застрашените обекти“.

Това заяви Анна Сидоренко от експертната мисия на ЮНЕСКО, която направи оглед на състоянието на църквите и къщите паметници на културата в Стария Несебър.

Древният град бе заплашен от изваждане от списъка на ЮНЕСКО заради нерегламентирано застрояване и промяна на архитектурния облик.

„Изваждането на Несебър от списъка никога не е обсъждано, посочи от своя страна заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По думите му най-важното заключение на експертите след мониторинга е, че няма необратими щети в Стария Несебър като световен паметник на културата.

Още по темата

Комисията на ЮНЕСКО за световното културно наследство ще вземе решение за Несебър през май, съобщи още Чобанов.

„Важното е, че българското общество има воля за справяне с проблема, която преди не е демонстрирана”, коментира той. Чобанов беше категоричен, че незаконно строителство в Несебър ще бъде премахнато.

Справка от ДНСК показва, че в момента има 50 заповеди за събаряне. Седем вече бяха изпълнени и беше премахнато незаконното строителство.

„По наши данни още около 8 съвсем скоро ще преминат на фазата премахване, за останалите е въпрос как съдебната власт си върши работата и колко бързо ще приключат обжалванията”, обясни зам.-министърът.

Експертите смятат, че проблемите могат да се решат само в тясно сътрудничество и единодействие на държавата, местните власти и гражданите на Несебър.

По думите на кмета на Несебър Николай Димитров за първи път има  диалог между институциите и местните граждани.

"Отделни хора, поддали се на емоциите,  говореха за изваждане на  Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Иначе несебърци като цяло са разумни  хора и осъзнават значението на присъствието на града в списъка, емоциите вече отминаха", смята кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase