Снимка: БГНЕС
fallback

Работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж, предвиждат 2 споразумения за дистанционна и надомна работа, подписани от бизнеса и синдикатите.

Те бяха сключени в присъствието на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Тотю Младенов.

Не съществува статистика за работещите надомна или дистанционна работа. Въпреки това според различни критерии те са между 300 000 и 500 000 души.

Само 2,8% от анкетираните работят на трудов договор, макар и на непълно работно време, показва аналитичен доклад за състоянието и проблемите на надомните работници в България на КНСБ.

Трудът на надомниците не е осигурен и защитен от правни норми. От тях има хора, които работят по този начин 10-12 години и са над 50 години, отбелязват от синдиката. 

Често надомниците са принудени от обстоятелствата да работят срещу ниско заплащане, без наличие на договор и осигуровки. Те трябва сами да покриват основните производствени разходи, сблъскват се и с ограничен достъп на подходящите пазари, показва още проучването.

В подписаните обаче споразумения вече е дадена ясна дефиниция за надомна и дистанционна работа. Определено е и какво трябва да получи надомният работник, за да е защитен.

Предвижда се дори по домовете да тръгнат и трудови инспектори, които ще проверяват договорите и условията за работа.

Премиерът Борисов увери участниците в церемонията, че текстовете на споразуменията, подписани днес, ще получат законна форма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

лусифер

преди 13 години

брачният договор го позволява

25

Дени

преди 13 години

Аааа-маха, време е всички домакини и подобни да започнат да си плащат осигуровките и данъците! На какво прилича това? То готвенето, чистенето и прането, гладенето и т.н. да не би да не е работа? В КСО и сега пише, че всеки който полага труд трябва да се осигурява, дааа, така пише! И без това здравните за всички са задължителни, я да вземат и другите осигуровки да си плащат, а пък като станат на 80 г. ще вземат пенсия :)Само за данъците как ще им ги вземат? - трябва някой да им плаща???

24

Коментарче

преди 13 години

Интересна е разликата между домакиня и безработна.

fallback