Германският разследващ журналист Юрген Рот прекара повече от два часа в дома на сочения за главата на „Октопода“ Алексей  Петров, който е под „домашен арест“.

Тайна обаче остана темата на дългия им разговор.

"Няма да коментирам, моля да разберете", каза германският журналист. Единственият коментар, който даде Юрген Рот, бе, че ще коментира срещата с Петров по-късно, искал да си прегледа документите. 

"Аз бях просто интервюиран", каза минути по-късно Петров през оградата и отказа да отговори дали е давал на Рот някакви документи.

Германският журналист пристигна в дома на бившата барета с полицейски ескорт и при засилена лична охрана. 

При представянето на новата си книга "Гангстерска икономика. Как организираната престъпност ни изкупува" в четвъртък Рот заяви, че Георги Първанов, Алексей Петров и Румен Петков са новите демони в България.

"Да погледнем сега вашия президент – той има едно определено минало в службите. Имате Алексей Петров и той също е с едно доста съмнително минало. Имате Румен Петров. Всички сега искат да организират една нова партия", обясни журналистът.

Заради предишната му книга „Новите демони”, в която бяха огласени скандални факти за Румен Петков, бившият вътрешен министър заведе дело за клевета срещу германския журналист. В средата на октомври Софийският районен съд оправда Юрген Рот.

Той съобщи, че се е срещнал с премиера Бойко Борисов и с вътрешния министър Цветан Цветанов. В разговора им Рот е коментирал показанията на сегашния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред Районния съд.

Още по темата

Тогава Танов, според Рот, е заявил: "Г-н Петков е правел "чадър" над криминалните структури. Те се отнасят най-вече за братята Галеви. Алексей Петров също се споменава – този нов герой в България в момента".

Журналистът е заявил пред Бойко Борисов, че на базата на показанията на Танов би трябвало да започне едно наказателно производство, разследване от прокуратурата срещу Румен Петков.

Борисов обаче му обяснил, че политици, които сега вече не са на власт, преди това са си създали законова база и много трудно някой от тях можел да бъде осъден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase