Снимка: БГНЕС
fallback

Правителството, синдикатите и работодателите подписаха национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация и усъвършенстване на пенсионното законодателство, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От 1 януари 2012 г. се увеличава стажът на работещите трета категория труд с по 4 месеца всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

От 1 януари 2021 г. нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 г. и 65 години за мъжете през 2024 г.

Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до края на 2014 г.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до края на 2014 г. Пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12% и 7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии“на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.

От 1 януари 2015 г. ранни пенсии за работещите първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

Oще по темата

От 1 януари 2014 г. отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно ще се увеличава таванът на старите пенсии, е заложено още в споразумението.

„Ако се направи всичко, което сме се разбрали, 2015-2016 г. излизаме на нула дефицит и до 2035 г. гарантираме стабилност на пенсионната система“, коментира Борисов.

"За нас споразумението е възможният добър компромис след 2 месеца преговори", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него този вариант за промени в Кодекса за социалното осигуряване е по-добър и по-балансиран от изтегления от парламента.

"Реформираме системата с визия до 2035 г.", отбеляза и социалният министър Тотю Младенов.

Той добави, че още от утре ще започне запознаването на депутатите от всички парламентарни групи с постигнатия консенсус. Премиерът пък гарантира, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в парламента споразумението. 

Позицията  на Българската стопанска камара е, че не трябва и не е полезно да се отлага пенсионната реформа и затова приветства решителното поведение на премиера за провеждането й, каза председателят на БСК Божидар Данев.
 “Допълнително приветстваме готовността на правителството да приеме в предложенията на Международния валутен фонд. Бих допълнил още едно предложение – до 2028 година трябва да мислим как да ликвидираме ранното пенсиониране“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

221

rumen

преди 13 години

Приятели,- Генералният директор на МВФ,се изказа за урегулиране на възрастта за пенсиониране съобразно средната продължителност на живота и категорията труд", уточнявайки, че възраст 60г. за пенсиониране "не е догма".- От Европата ни препоръчват: - Пенсионната възраст да бъде завишена така..., че служителите (не работниците), да прекарват не повече от една трета от зрелия си живот в пенсионна възраст.- Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място, от 110 изследвани страни.Добре,Да приемем Общоевропейски стандарт за пенсионната възраст, но действащ индивидуално за всяка страна, защото условията за труд и живот са различни, а и компенсирането на по-тежки условия за труд с пари е забранено...1. За работещите предимно умствен труд, пенсионна възраст да е със 7г. под средната продължителност на живота за страната.2. За работещите предимно физически труд, пенсионна възраст с 12г. под средната.3. За приравнените на първа категория труд, пенсионна възраст с 17г.4. За работещите свръх тежък труд, при свръх тежки условия, пенсионна възраст с 27г. (подземни миньори, водолози, пилоти)- Изискването за трудовия стаж, да и - 40, 35, 30 и 20 години... (при смесен труд, приравняването е детска игра)- За всяко от първите три деца, възрастта за пенсиониране на майките да се намалява с по една година.Пенсионирането да става при изпълнение на едно от двете условия!За България при средна продължителност на живота от 72г., Европейската възраст за пенсиониране ще изглежда така:- 65г.; 60г.; 55г.; 45г. За Франция, при средна продължителност на живота от 82 години, Европейската пенсионна възраст ще изглажда така:- 75г.; 70г.; 65г.; 55г. (сега за най-лекия труд е 60 за мъже и 55 за жени, но както и в Гърция, може да се получава пенсия и само с 10г. трудов стаж)Ето така, ще си мерим с единен Европейски аршин Социалната политика...

220

бау

преди 13 години

не е вярно .ПОКОЛЕНИЕТО КОЕТО СЕГА Е НА 40-50 ОТНЕСЕ ЦЯЛАТА ТЕЖЕСТ МЛАДИ НА КВАРТИРА ОТГЛЕЖДАЩИ ДЕЦА В НАЙ ГОЛЯМАТА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ И ВНАСЯЩИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ОСИГУРОВКИ,КОИТО НЯМА ДА ДОЖИВЕЧТ И ДО ПЕНСИЯ КАК СЕ РАБОТИ ДО 70-75??????????

219

Баце

преди 13 години

Ай сихтир с това оправдание, се комунистите ви били виновни, разкарай се с герболетските си дрънканици от тук!

fallback