Снимка: Булфото
fallback

Български и македонски адвокати са ангажирани от сънародниците ни за делото с потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, съобщи БТА.

Процесът е насрочен в основния съд в Охрид за 26 октомври и ще се гледа от съдия Милка Танеска.

Една част от сънародниците ни не са сигурни дали адвокатът по международно морско право от България ще бъде допуснат от македонския съд и по тази причина са ангажирали и местен представител. Не е изключено да бъде търсен и преводач.

Част от преживелите трагедията, както и роднини на удавените, вероятно ще пътуват до Охрид за първото заседание по делото.

Очаква се във вторник да бъдат предявени граждански искове от част от българите. Според неофициална информация те ще са зa над 1 млн. лева.

Българите ще искат да се конституират и като частни обвинители. Ако съдът не допусне гражданските искове да бъдат разглеждани успоредно в наказателно дело, ще се наложи да се води отделно граждански процес.

Друга част от преживелите трагедията, които са ангажирали адвокатска кантора в Македония, на този етап не смятат да предявяват иск към капитана на кораба Сотир Филевски, а само към компанията "Лойд", дала документ за годност на плавателния съд.

Ако нейният представител Бранко Баич, който също е обвинен, не дойде на делото, процесът ще бъде отложен. 

Според неофициална информация в съда в Охрид все още не е постъпил документ, който да уверява, че Баич е редовно призован.

Гражданският иск на тази група българи, преживели трагедията, най-вероятно ще бъде предмет на друго дело, чието начало ще се чака, ако Апелативният съд в Битоля потвърди евентуална осъдителна присъда за Баич, твърдят експерти.

От изключителна важност за началото на делото, а и за неговия развой е експертизата, направена от хърватски специалисти за техническата изправност на кораба.

Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, като15 от тях се удавиха при инцидента.

Македонските власти частично прекратиха разследването срещу помощник-капитана Владко Юстияновски за инцидента с кораба.

Така разследването се води срещу капитана Сотир Филевски и представителя на застрахователната компания "Лойд", дала разрешително на кораба, Бранко Баич.

Oще по темата

Пред съда във вторник се очаква да застане Филевски. Той е наел един от водещите адвокати в Македония – Саво Коцарев. За него се знае, че поема най-тежки дела.

Коцарев заяви пред БТА, че за компанията "Лойд" няма да е никакъв проблем да плати обезщетения на семействата на удавените, дори те да са по 100 000 евро на семейство. "Това е нищо за тях", каза Коцарев.

На делото се очаква защитата да твърди, че не претоварването е причина за потъването на плавателния съд. Тезата е, че вина има Баич. А освен това Капитанията в Охрид, органът, който контролира дейността на корабите, също има вина, че не е инспектирала колко души са се качили на борда.

Разследването твърди, че корабът е потънал заради претоварване. 23-годишният капитан е допуснал на борда на кораба да се качат 56 души, при капацитет на плавателния съд 43-ма. 

При огледа беше установено и скъсване на въже, свързващо кормилната система на "Илинден".

Повече от година след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро българската прокуратура все още не е получила от македонската страна документите от аутопсиите на удавените българи.

Искането за резултата от аутопсиите, огледите на кораба, който потъна, и разпитите на свидетелите е изпратено преди месеци.

Ако всички документи, които българската страна иска да бъдат предоставени, ще бъдат направени експертизи и по тях ще се прецени дали и как в България да се води паралелен процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback