Цветан Райчинов Снимка: БГНЕС
fallback

Българският лекарски съюз скъса подписаното споразумение с правителството. Лекарите си тръгнаха гневни от заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество заедно с лидерите на двата синдиката.

„Правителството няма намерение да изпълни нито една точка от това споразумение, освен запазването на размера на здравната вноска“, заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Според него целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите.

„Никой не е имал намерение да го изпълнява, най-малкото министър Дянков“, заяви Райчинов.

Той беше категоричен, че Българският лекарски съюз се подготвя за протестни действия.

В сряда двата синдиката ще се съберат на съвместно заседание в подкрепа на лекарите и евентуално за бъдещи действия срещу пенсионната реформа.

Според лекарите вече е напълно безсмислено да се търси премиерът като гарант за подписаните преди 10 дни договорки. 

„Той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им. За съжаление за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа, коментира още Райчинов.

Oще по темата

Той съобщи, че предложеното в проектобюджета на Здравната каса е същото като за тази година, дори и в по-лош вариант. Около два милиарда лева са предвидени за системата през следващата година, допълни Райчинов.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев министър Дянков ще вземе решение без подкрепата на социалните партньори.

"Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима ума", добави той.

На 6 октомври БЛС и правителството подписаха споразумение за финансирането и реформирането на здравния сектор. След него лекарите обявиха, че отменят протестите си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

494

Една Българка

преди 13 години

работи в държавна болница, клиника, поликлиника и прочее Е ДЛЪЖЕН да лекува пациента, ако не безплатно, то поне за минимално заплащане, осъществено ПО УСТАНОВЕНА ТАРИФА и в касата на болницата, а не под масата, чрез най - безочливо изнудване. Лекарската професия е най - благородната всред всички професии, а вие сте я обърнали на сергия. Ако и сега не разбирате срещу какво се бунтуваме - за вас оправия няма.

493

Една Българка

преди 13 години

Аз съм щастливка, че мога да си позволя да давам пари за здравето си. Но помислете малко за тези, които нямат възможност. Какво правят те? При толкова напредналата медицина, те трябва пак да се осланят на "милостта Божия". Я се сетете колко подобни случая нашумяха през последните години? Тази практика е ежедневие и Вие не можете да я отречете, колкото и да се опитвате. А ако искате да ми кажете, че е павилна - е не сте познал. Затова има частни заведения - за платежоспособните. Щом докторът...

492

Една Българка

преди 13 години

качествено. Когато отивате в магазина и поискате свинска пържола, платите си я, а ви дадат мършлясали пилешки крачета (ако не ви дадат празна торбичка), дали ще сте доволен? Май не, нали? Защото точно това получават пациентите в държавните болници. А ПАЦИЕНТИТЕ ВЕЧЕ СА СИ ПЛАТИЛИ !!! Щях да се съглася, че заплатите са твърде ниски, ако ги нямаше всичките тези плащания под масата. Знаете ли чии заплати наистина са ниски? Не на лекарите, а на мед. сестрите! Техните трябва да се увеличат!

fallback