Снимка: БГНЕС

Административен съд – София-град, осъди Столичната община да изплати на Веска Дончева, нахапана от безстопанствени кучета, 5000 лв. обезщетение.

76-годишната жена е получила множество наранявания, сред които разкъсно-контузни рани, кръвонасядания, повърхностни наранявания и охлузвания, парализа на два пръста на левия крак и нарушено оросяване на крайниците.

Веска Дончева е от Русе, но през август миналата година е била на гости в София, когато е станал инцидентът. Тя е била нахапана от четири кучета около 6 часа сутринта в квартал „Славия“.

Във връзка с проблема с бездомните кучета магистратите констатират, че "налице е трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столичната община.

От Столичната община са оспорили иска на Дончева с мотивите, че общината не осъществява пряко действията по улавянето и изолирането на скитащите кучета, а е възложила тази дейност на общинското предприятие "Екоравновесие".

Сред мотивите на общината е и това, че ищцата е имала предходни заболявания, както и е възможно травмите да са предизвикани от падане, а не от ухапване.

Според представителите на СО не е налице законово регламентирано задължение общината да се грижи за безстопанствените кучета по начин да се предотвратят нападенията им върху гражданите, съобщиха от съда.

Обезщетението от 5 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди. Общината ще трябва да покрие и разноските по делото, които са 320 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase