"Mинималната работна заплата трябва да бъде над прага на бедността. В България прагът е 211 лева, а минималната работна заплата е 240 лева.

От 240 лева като се удържат данъци и осигуровки, сумата става по-малка от тази, която е прага на бедността." Това обяви в Пловдив социалният министър Тотю Младенов.

Той съобщи още, че от догодина този въпрос ще стои на вниманието на Министерски съвет, парламента и на всички политици.

"Ние сме поели един много сериозен ангажимент в Европейската статегия „Европа 20 - 20” и искаме през следващите 10 години бедните у нас да намалеят с 260 000 души.

В тази цифра влизат и работещите бедни", каза още Младенов. По думите му постепенно трябва да расте и минималната работна заплата.

Министърът припомни миналогодишното си предложение минималната работна заплата да стане малко над 270 лева и да е над прага на бедността.

Относно проблемите в социалната сфера Млаеднов заяви: "На предстоящото заседание в петък на Съвета за тристранно партньорство очаквам да положим основите на един още по-добър социален диалог, който сме водили до момента.

Кога ще започне повишаването на стажа за пенсиониране зависи от това, кога ще получим увереността както на синдикатите, така и на работодателите и на голяма част от българското общество.

Най-добрият вариант е да се направи един плавен преход както за увеличаването на пенсионните вноски, така и на осигурителния стаж и пенсионната възраст.

Това ще ни даде възможност да вдигаме осигурителния стаж по 4 месеца на година, за да достигне той 37 години за жените и 40 за мъжете.

А след това ще започнем да вдигаме пенсионната възраст - пак плавно - по 6 месеца на година, докато стигнем 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Но говорим за период от 10-15 години. Да стабилизираме дългосрочно пенсионната система- обясни още министър Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase