Снимка: БГНЕС

Около 2000 лева се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти, сочат данни на експерти.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ)  в България са в обращение над 6 млн. карти, с които са извършени милиони банкови транзакции. Сред платежните инструменти те са на второ място по значимост. 

България и Румъния са страните, които в европейски мащаб контролират престъпността с фалшиви банкови карти, сочат данни на Европол.

„Няма официална информация и колко на брой престъпления и измами с банкови карти се извършват годишно у нас. Това се пази в тайна, тъй като от тази информация зависи имиджът на банките“, заяви пред БТА  Александър Кирков, заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност.

Затова за България липсват официални данни за броя на потърпевшите и стойността на картовите
злоупотреби. 

Според изявление на шефа на сигурността на VISA Europe – Пийт Лейкман, пред банков форум за сигурност, се отчита, че у нас най-много престъпления с фалшиви банкови карти се извършват с такива, които са скимирани в чужбина, но парите са изтеглени в България, тъй като тук са най-леките присъди, които получават, докато в Европа тези престъпления се наказват доста по-сурово.

Наблюдатели на този вид престъпност твърдят, че средно за страните от Европа на всеки изтеглени от банкомат 1000 евро се открадват 20 евроцента. Сравнително такъв е размерът на измамите.

„Ако това правило важи за България, можем да кажем, че около 2000 лева се крадат всекидневно у нас от банкови измами“, коментира Кирков.

Според неофициални източници над 3,5 млрд. души в света днес всекидневно използват банкови кредитни карти като инструмент за разплащане.

Любопитен факт е, че банковите карти са по-разпространени от  мобилните телефони – около 3 милиарда са мобилните телефони по света, а банковите карти с 500 милиона повече.

Картовите измами са най-разпространени в САЩ, където през последната година загубите от тях достигат 3,029 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 10,3 на сто спрямо предходната година.

В Европа най-засегнати от измами с кредитни и дебитни карти са британците, приблизително 20 процента от тях са били жертви на подобни посегателства.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase