Снимка: БГНЕС
fallback

С 81,2 млн. лв. повече от здравноосигурителни вноски събра Националната агенция за приходите през август тази година в сравнение със същия период на 2009 г., съобщиха от агенцията.

Към 31 август постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса са в размер на 916,3 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 835,1 млн. лв., което е ръст от 10 процента.

Два пъти и половина повече са събраните вноски за здраве от трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрото по труда, и студентите над 26 г.

Освен това от НАП отчитат, че за осемте месеца на тази година по сметките на агенцията от лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски, са преведени 57,7 млн. лв., докато през 2009 г. трайно безработните са платили само 22,7 млн. лв.

До края на годината от НАП очакват да съберат 1,386 млрд. лв. от здравноосигурителни вноски.

От агенцията посочват, че чувствителното увеличение на събираемостта на здравните вноски се дължи най-вече на кампанията на НАП за плащане на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да са плащани здравни вноски, за да не са прекъснати правата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

питам

преди 13 години

Защо НАП не възстановавя неправомерно платени здравни осигуровки? в случай когато едно лице е осигурявано на повече от едно място, или се е самоосигурявало за същият период? Или да очакваме двойна здравно осигурителна помощ?

40

диди

преди 13 години

и кажете КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТАЗИ ВИСОКА СЪБИРАЕМОСТ?

39

Лъки

преди 13 години

пълен абсурд е цялата тази здравна реформа и ЗОК, като си помисля какви пари се събират, а резултат никакъв,всичко потъва в една "бъчва без дъно". Опитаха се наши да копират нещо, но отвсякъде обраха само негативите на чуждите ЗОКаси. 1.Защо това осигуряване е Задължително, а не индивидуално, които не иска да си плаща дебелите цени, ако стане злополука и няма ос?2. Защо всички събрани вноски не се събират в индивудиален здр.осиг.фонд.?3. Защо здравната каса покрива едва половин плобма на зъб?

fallback