След решението на съда имами излязоха на протест срещу Генджев. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев и бившия главен мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, съобщиха от Министерския съвет.

Повод за срещата беше породилото се напрежение в мюсюлманската общност след влязлото на 12 май в сила решение на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд.

С него решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха обявени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание – заличено.

Още по темата

По време на разговора двете страни представиха пред Борисов позициите си по казуса. Обсъдена е и възможността за организиране на нова и легитимна Национална мюсюлманска конференция.

„Държавата не може и няма да се намесва в работата на съдебната система, нито ще взема страна по казуса”, заяви министър-председателят.

Според него е важно да се намери по-бързо разрешаване на въпроса, за да се гарантират спокойствието и правата на българските граждани.

„Конфронтацията не е полезна за никого. Надявам се и двете страни да направят своите отстъпки в името на едно бъдещо обединение”, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase