fallback

В последните 5 години се наблюдава тенденция, при която все повече родители започват да записват децата си да учат чужд език от най-ранна възраст.

Това каза Петя Янкова – представител на една от най-големите фирми, които предлагат чуждоезиково обучение у нас. Тя се занимава с обучение на 3 – 6-годишни деца по английски език от 15 години.

Фирмата, в която работи Петя обучава деца предимно в детските градини, представи занимания с деца на първият у нас Фестивал на различните езици и култури.

Петя Янкова разказа, че преди 15 години, когато е започнала да преподава в една държавна детска градини й е било много трудно да убеди родителите, че въобще детето на тези години може да учи английски.

Предложила да се учи по два пъти седмично, а родителите реагирали по-скоро подигравателно с изрази от рода на “те български не са научили, английски ще говорят“. В края на учебната година обаче децата са изучавали английски вече 5 пъти седмично.

По думите й родителите са осъзнали, че това доколкото децата знаят български, въобще не се отразява на ученето на чужд език.

90% от детските градини в София вече изучават чужд език. Петя Янакова е категорична, че детето възприема най-добре сутрин.

При най-малките е много важно децата да свързват английския език с положителни емоции и затова той се изучава предимно с игри и песнички, обясни преподавателката и повтори, че колкото по-рано децата започват да се запознават с друг език, толкова е по-добре, защото целта е детето да учи чуждия език не като чужд, а като майчиния си език.

На детето се показва на картинка. С мимики и жестове му се показва всичко. Целта е да се избегне превода, защото именно опита да се превежда е основната грешка на по-големите деца и на възрастните. 

"Няма начална възраст, от която да започнем да се занимаваме детето си, няма начална възраст от която да започнем да му говорим на някакъв език. Няма проблем още от най – ранните месеци да започнем да говорим и на друг език на детето си" каза Емилия Славова, организатор на фестивала.

Славова обясни, че според препоръките на ЕС всяко дете трябва да научи поне 2 чужди езика, затова трябва да се започне от рано, за да има време да научи и втори и трети език.

Фестивалът, който се поведе в София, е част от инициативата на ЕК “Пиколинго“, която цели да поощрява родителите да учат децата си на чужд език от най-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

четящ

преди 13 години

Аман от *** народ.

92

гурбетчия

преди 13 години

до 94.Фактите ми дават право!А за такива като тебе важи една турска поговорка -няма по-сляп от тоди,който не желае да вижда.Не са ли българските висшисти онези,които обират народа,които крадат от парите отпускани напр.за ремонти на училища,болници и др.Да не говорим за педофилите сред тях!Май онези,които отглеждат тютюн знаят повече от тези,които само си чешат топките и се чудят какви глупости да вършат.

91

четащ

преди 13 години

до турчина- ***...............Кой ти дава право до говориш така за висшистите И какво знае някой ,който отглежда само тютюн и се просва на земята да се моли за висшитите и интелигенцията на България.

fallback