Синдикатите ще посетят днешното заседание на Тристранния съвет за сътрудничество, но няма да останат на него, каза лидерът на "Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Те ще искат да чуят окончателните виждания на правителството за промените в Кодекса за социално осигуряване.

Според Тренчев реформата в пенсионната сфера трябва да се направи последователно, а не ”речено-сторено от догодина”.

“От това намаляване на осигуровките и оставяне на повече пари в бизнеса, както видяхте, той нито цъфна, нито върза”, коментира синдикалният лидер.
 
“За мен основният фактор, който натиска да се взимат такива мерки, е финансовият министър, а не социалният министър. Социалният министър просто няма друг избор”, каза още той.

По думите на Тренчев решенията на Симеон Дянков са в конфликт не само с мненията на синдикатите, а и с вижданията на цялото общество.

Запитан дали не е време да се иска оставката на Дянков, Тренчев каза, че министър-председателят взима окончателните решения и носи отговорността за действията на неговите министри.

Още по темата

Синдикатите остро възнегодуваха срещу пенсионната реформа, дори заплашиха с протести.
 

С промените се предвижда необходимият осигурителен стаж за пенсиониране да се повиши с три години и мъжете от първи юли догодина да се пенсионират след 40 години труд, а жените – след 37 години.

Запазва се възрастта за пенсиониране – 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Предвижда се военните и полицаите да се пенсионират след 28 години общ стаж вместо 25 години.
 
За работещите при първа и втора категория труд необходимият стаж при по-тежки условия се запазва, но се увеличава с три години необходимата възраст за пенсиониране.

Тези промени се очаква да влязат в сила от първи януари догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase