Снимка: Булфото
fallback

Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария- Луиза Хробок срещу държавата.

С тях бившият министър - председател претендира да се признае собствеността му върху двореца „Кричим” и върху 371,5 декара ниви.

Сакскобургготски и сестра му обявиха, че разполагат с необходимите нотариални актове за резиденцията в Кричим отпреди повече от 70 години.

В документите е записано, че имотът е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937 г. и представлява скромна резиденция на царското семейство.

Мотивите на магистратите обаче са, че през 1998 година Конституционния съд е обявил за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Oще по темата

Това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Прието е също, че интенданството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение, построено със средства от българската държава.

Средствата са били предоставяни ежегодно чрез записването им в законите за държавния бюджет, гласувани от Народно събрание.

Според съда дворецът „Кричим” не е имот, придобит от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Анонимен

преди 13 години

Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор. Na ZARA TRABVA da se varnat oste EVSINOGRAD i OSTANALITE imoti,OTKRADNATI ot republikanskite KRADLIVI SHAIKI...DOLU LAINANATA republika,MACHITEL i UBIEZ na BALGARSKIA NAROD...

116

ьяа

преди 13 години

Тоя не се наяде

115

гошо

преди 13 години

защо не тъсят наследство от маика си в италия .

fallback