Стойко Стоев. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно бившия член на съвета Стойко Стоев заради контактите му с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо Черния, станал печално известен като „кадровика на съдебната система“.

Стоев, който през октомври подаде оставка заради скандала, е съдия в Софийския военно-окръжен съд, но сега е уволнен от този пост.

Още по темата

За най-тежкото дисциплинарно наказание гласуваха 15 от членовете на ВСС, един беше против, а четирима се въздържаха.

Стоев бе един от първите магистрати, за когото стана известно, че е контактувал с Красьо Черния – бяха установени 213 телефонни разговора между двамата.

Въпреки това магистратът заяви, че никога не е нарушавал законите и етичните норми, а подава оставка, за да няма спекулации.

Дисциплинарното производство срещу Стойко Стоев беше образувано на 22 април – в последния възможен ден, преди да изтече срокът за действия срещу замесените в лобисткия скандал.

Малко по-рано правосъдният министър Маргарита Попова изпрати до ВСС писмо, в което припомняше, че изтича времето за действия срещу Стоев и другия замесен в скандала бивш член на съвета – Иван Димов.

Очаква се след лятната ваканция ВСС да реши и какво ще е дисциплинарното наказание на Димов, който сега е съдия в Окръжен съд  – Сливен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase