Снимка: Булфото

Просията е бизнес, и то доходоносен. Средно на месец едно просещо дете на улицата може да изкара около 2000 лева. 

Такива са изводите от разговорите с просещи деца по софийските улици, както и със задържаните покрай тях възрастни, обясни пред БТА директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова.

Просещото на улицата дете в по-голямата част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Много често то е изпратено на улицата от собствените си родители.

Това са изстрадали деца, отглеждани в недобра семейна среда, с липсваща подкрепа от страна на родителите.

До момента са регистрирани 300 случая на просия в София - 168 са възрастните хора, а 132 - непълнолетните и малолетните деца.

В разговори с представители на социалните служби децата споделят, че с просия печелят по около 2000 лева на месец. Парите обаче не отиват за повишаване на благосъстоянието им – в повечето случаи те дори не отиват и при родителите им, а се поделят между трети лица и тях, като самите родители вземат по-малката част от сумата.

Децата споделят, че получават единствено по-добра храна, но това не зависи от количеството на парите, които са изкарали от просия.

"Идеалните просяци" са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания.

Това е и причината най-често да се използват такива деца. Най-доброто място за просене пък са кръстовищата, както и бул. "Витоша".

Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите.

„Нашите екипи минават, просещите в момента са отстраняват, и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията“, казва още Владимирова.

Групи от Стамболийски, Перник и Монтана пристигат в столицата, за да спечелят пари от просене.

Монтанската група е специализирана за просещи възрастни хора с увреждания, даже и ръководителят й е човек с увреждания. Голяма част от гастролиращите просяци не спят в София, а се прибират с автомобили по родните си места и на другата сутрин пак заемат "стратегическите позиции" тук.

„За монтанската група разбрахме, че са си наели даже и апартамент, където да пренощуват“, твърди Владимирова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase