Снимка: БГНЕС
fallback

“Докато не се промени философията на висшето образование, ние ще си останем в сегашната система. Висшето образование е грижа на държавата”, обяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев пред БНТ.

Той бе категоричен, че ако не се промени финансирането на висшето образование, следващата година то ще бъде на същото ниво.

“Предлагаме, както човек е склонен да плати повече пари за пастърма, отколкото за кренвирши, така и държавата би трябвало да дава повече средства за по-качествения продукт”, обясни проф. Илчев.

По думите му СУ и други широкопрофилни университети развиват доста специалности в интерес на българското общество, но за тях няма наплив.

“Имаме специалности, които са на европейско ниво, но в тях се учи трудно, затова няма толкова голям наплив”, аргументира се ректорът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Кольо

преди 13 години

Въпреки ,че критикувах Илчев и СУ, изобщо не подкрепям тезата, че българското висше образование е на ниско ниво. Напротив, то е едно от малкото останали надежди. Все още има много добри преподаватели и модернизацията в повечето университети е в ход. Стига сте ми хвалили западното образование. Тези , които ходят там, не са прогресивни деца, а страхливи мижитурски, които вместо да останат тук и да помагат на България, ходят на Запад и повече не се връщат.

67

anon

преди 13 години

da ama gotvachite razbirat samo ot kremvirshi, receptata e za kremvirshi, materiala i toi samo za kremvirshi. neka da lyge drug, che ste napravi pastyrma :))))

66

.neutralen.

преди 13 години

Еми ако му се предложи добра алтернатива на човек,мисля си ,че много малко хора биха заминали за чужбина,но каквато ни е държавата .....нищо не е наред.И искам да те попитам какви държавни поръчки,какви стипендии какво чудо се дава толкова от твоите пари точно????Колко е стипендията на един студент за отличен успех,има ли 150 лв?Не разбираш ли,че всичките ни пари платени за данъци не отиват за правилните неща,и не се използват целесъобразно,така,че поне на хората ,които желаят да им се даде шанс

fallback