95-годишният Вълчан Господинов. Снимка: Dnes.bg
fallback

Чиновници обявиха за умрял 95-годишен айтозлия и му спряха пенсията.

Дядо Вълчан и дъщеря му разбрали за нелепата ситуация, когато съседите му получили пенсия, а той – не, разказа за Dnes.bg Катя Костадинова от общината в Айтос.

"Tрябваше да получим пенсията на баща ми на 8 юни. Съседите ги получиха, баща ми – не. Шест дни по-късно отидох да потърся парите в пощата, а оттам ми казаха, че няма какво да ми броят, защото баща ми е починал. Оказа се компютърна грешка – трябвало да пратя документите до София, за да я оправят", разказа дъщерята Таня Вълчанова.

Жената ходила къде ли не, за да разбере как така живият й баща Вълчан Господинов се е преселил в отвъдното. Всъщност първи за това научили шефката на медицинския център в Айтос – д-р Станка Илиева и медицинската сестра Стефка Марчева.

При един от прегледите на бай Вълчан, когато подавали информацията в здравната каса, компютърът непрекъснато я отхвърлял. Когато се опитали да разберат причината, от касата им отговорили, че мъжът е умрял.

От касата съобщили, че по техни данни, получени от общината, дядо Вълчан е починал още през 1982 година.

Лекарката веднага позвънила в ГРАО-Айтос, за да оправят проблема. Нужната документация върнала името на мъжа в медицинските списъци.

През това време обаче бюрократичната машина се завъртяла и данни за уж починалия мъж получили и в НОИ. На тази основа спрели и пенсията му.

Оттогава дъщерята Таня ходи по институциите с надеждата баща й все пак да започне да си получава пенсията, с която се издържа.

Двамата живеят заедно, нейната пенсия е 136 лв. и сега се наложило с тези пари да се хранят, да плащат сметки и да се лекуват.

"Дъщерята се надява грешката да бъде поправена до края на юни, защото й трябват пари, за да купи нужните лекарства на баща си", разказа Катя Костадинова от община Айтос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

съвсем случаен

преди 13 години

Между другото... Има един град в България и той се казва Айтос, а неговите жители са айтослии, или айтосци (както иската така го кажете), но няма АЙТОЗЛИИ. Впрочев може да има в главите на някои, които не са чували за този град......

48

надя

преди 13 години

така им оттърва ако има как да обявят всички пенсионери за мъртви и да им спрат пенсиите ще е най добре - то едни пенсии колкото да медитират но това е друга тема

47

Yoyo-umorena

преди 13 години

Tupa istoria ,pogrebali jiv chovek ,a sega toi triabva da se bori s tsialata burukratshtina za da se opravi niakava tupa nelepa greshka.Abe nashta durjava za nishto ne stava.I v drugite durjavi stavat takiva neshta ,no greshkite se opraviat mnogo burzo daje i obeshtetenie se dava.

fallback