Снимка: Булфото
fallback

“Вместо да бъдат изпълнени решенията на Европейския съд по правата на човека, се наблюдава намеса в работата на мюсюлманското вероизповедание чрез натиск и заплахи от страна на ДАНС”.

Това се отбелязва в специално съобщение на Главното мюфтийство до Dnes.bg.

В него е отбелязано, че на 14 юни е затворена интернет страницата на мюфтийството, “което е поредният опит за заглушщаване на гласа на многобройното мюсюлманско население в страната”.

“Въпреки че е член на ЕС в България се прилагат методи на полицейска държава. Председателството на парламентарната комисия по контрол на ДАНС от партия Атака и назначаването на Божидар Димитров, чийто профил е отдавна известен, за министър, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към МС, е показател за задкулисните планове на този натиск”, обявиха от Главното мюфтийство.

Оттам допълват, че действията целят нарушаването на общественото спокойствие и “прилагането на действия”, които възраждат тъмното минало на страната”.

“Ще продължим да отстояваме нашата справедлива кауза пред международните платформи и като представители на мюсюлманската общност ще продължим да отстояваме правата си в държава членка на ЕС, която не признава принципите и решенията на Съвета на Европа”, се чете още в декларацията, която завършва с призив:

“Призоваваме българското правителство да предприеме възможно най-скоро необходимите действия за недопускането на по-нататъшно уронване престижа на страната ни, както и нарушаването на общественото спокойствие на мюсюлманите в България и българския народ като цяло”.

Dnes.bg припомня, че в началото на месеца почти 1000 души – имами, мюфтии и мюезини, участваха в протестното шествие на мюсюлманите, което премина пред президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Oще по темата

Всички протестиращи изразиха недоволството си от възстановяването на Недим Генджев като ръководител на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Тогава от Гавното мюфтийство отправиха апел към държавните институции да не се намесват в делата на вероизповеданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

307

аватар

преди 13 години

Такова решение на ЕСПЧ няма.За проведените конференции след 1996г. има решение-те са нелигимни , а техните решения нищожни.ние живеем в правова държава и решенията на ВКС са задължителни за всички и трябва да се изпълняват.Никой не е по голям от закона дори и м.х.

306

123

преди 13 години

PO DOBRE POLICAISKA,NO BALGRSKA OTKOLKOTO 6ERIATSKA.MAKE=SRUBSKO MEKERE ZA KRATKOST-MAKE.PREDATELITE VYN.TOVA E BALGARSKA DARJAVA.NA6 DOM.KAKTO ISKAME TAKA 6TE SI GO PRAVIME.ZA MOMENTA NAI NI HARESVA DA E POLICAIKI.

305

Мариела

преди 13 години

И цялото това напрежение е заради мюсюлманите от високие кръгове на обществото,именно те възпитават турското обществото по такъв грозен и неприемлив начин.Неможе на 2ри юни в 12 часа да се пресмиваш на гения Ботев и да си турчин.Tочно турците са длъжни да почетат паметта на Ботев,поне малко да се отсрамят.Аз бях свидетел на такава картинка и си позволих да ударя един шамар на момчето(15г),което бращолевише нещо на турски и се смееше,докато очите ми се пълнеха със сълзи.

fallback