Строежът се намира в трета част на Южния парк. Снимка: Булфото
fallback

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е издала заповеди за спиране и премахване на строежа на атракциона ZAMPERLA в Южния парк в София.

След проверка на експертите от ДНСК са образувани и административни производства.

Строежът се намира в трета част на Южния парк на ул. "Сребърна".

От ДНСК са установили, че собственикът на терена – "Глобал Груп Еко", има само разрешение за монтаж на временни обекти – детски атракционни съоръжения.

В хода на проверката инспекторите са открили изкопи за полагането на монолитни основи, за изливане на стоманобетонни фундаменти, а този тип строителни дейности изискват, по закон, наличието на разрешение за строеж.

Строителството на лунапарка предизвика реакцията на граждански организации и на общински съветници в столицата.

До момента над 19 хиляди души са се обявили в защита на Южния парк в социалната мрежа Facebook.

ZAMPERLA – Южен парк – София, е българо-италиански проект за реализация на Детски център за атракции и забавления в столицата .

Проектът на компанията предвиждаше атракционът да бъде реализиран на територия от 7 дка, разделена на 3 сценично-декорни зони – зона "деца", зона "тийнейджър" и зона "градина".

Италианската фирма ANTONIO ZAMPERLA SPA е световен лидер в производството на машини и съоръжения за забавление и е основен доставчик на Disneyland, както в САЩ, така и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Ристо Мотористо

преди 13 години

тухларната беше под Правителствена болница (сега Лозенец) а точно там не на никой щото минаваше ЖП-линия, айде младежите да питат някой по-възрастен софиянец

90

Ей

преди 13 години

Както казах по-рано там имаше няколко частни тухларни. Къщата та собственика беше очуждена. Аз живеех там под наем. Това дето наричате блата са всъщност езера или голями дупки октанали от копаенето на глина за тухлите. Блатата имат меко, неустойчиво дъно . Глиненото дъно е здраво като бетон. Жалко за децата ни.

89

Анонимен

преди 13 години

А това, че някой собственици са били обезщетявани за земята си преди това. И са се възползвали от приноса на Лучников, но дали и доколко са възстановили получените преди това обезщетения. И как се разчита на давност и липсата на държавническо мислене у чиновниците, само и само да се случи определено събитие: ненаправено обжалване, изтърван срок за неговото внасяне и т.н.Стига с тия хората са имали имоти, да там са били нивите на боянчани (до реката), тухларната по-надолу и на драгалевчани!

fallback