Главната улица на антична Сердика е едно от най-значимите открития при разкопките. Снимка: Валерия Ноева

Едно от най-значимите археологически открития, попадащи в терена на строящата се метростанция 8, е част от главната улица на антична Сердика. Научното название на древния „булевард” е „декуманус максимус” – една от двете най-големи улици в античния град, развиваща се в посока изток-запад.

Декуманус максимус се пресича под прав ъгъл с другата също толкова голяма и важна улица – кардо максимус (с посока север-юг), като пресечната им точка е ключова за планировката на града и мястото, на което се разполага форумът – централният градски площад.  

Названието декуманус идва заради функцията на улицата в римските лагери да свързва източната и западната порта на лагера, като западната е наричана „порта декумана” – на теория задната врата или „вратата далеч от врага”.

Още по темата
Подобно на други засечени улици в антична Сердика главният декуманус на римския град е настлан с големи плочи от бял варовик. Широчината на декуманус максимус е 8 метра, а трасето му достига от подлеза на президентството и Министерския съвет (Източна порта) до обраслите в зеленина и потъналите в отпадъци останки на Западната порта, които лежат между католическата катедрала „Св. Йосиф” и ул. „Вашингтон”.

Малка част от декуманус максимус е експонирана в подлеза на бившия Партиен дом, оригиналната настилка на улицата обаче е заменена с друг по-твърд камък, който да устои на съвременния интензивен начин на живот.  

Участъкът от „античния булевард”, попадащ в изкопа за следващата метростанция, е в пъти по-голям от вече експонирания в съвременния подлез. Разкрити са водопроводи под уличната настилка, канал за отвеждане водите от улицата, както и останките от тухлени аркади, рухнали върху декумануса.

Многобройни бронзови монети говорят за датите на строителство и живот на околните сгради – между IV-VI в., като от VI в. датира значително преусторойство на главната улица на града.

Трасето на сердикийския декуманус максимус за съжаление попада в обсега на южния изкоп за метростанция 8, както и „неизбежната” шлицова стена за укрепване на изкопа.

Начинът поне част от разкритата улица да бъде запазена е демонтирането на настилката и експонирането й в подлеза на метростанцията.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase