Снимка: БГНЕС

БСП иска законова защита от политически чистки. В Закона за държавния служител и в Кодекса на труда трябва да се предвиди санкция за министри и шефове на агенции, които уволняват незаконно, смятат депутати от левицата.

Наскоро темата се появи със скандал, след като социалистите разпространиха мейл до депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров от шефката на земеделската служба в Пловдив Велина Панчева.

В писмото тя го уведомява за предстоящите и за вече направените съкращения в областните дирекции, както и разяснява механизма за разчистване. Ако някой не иска да си тръгне сам, му се обяснява, че  може да бъде уволнен дисциплинарно. Всички знаят, че причини ще се намерят, разяснява Панчева. Ако обжалва пред съда, делото ще се точи с месеци, което е в полза на уволняващите.

От БСП обаче напомнят, че след като делото все пак приключи, неправомерно уволнените получават между 5 и 10 хиляди лева обезщетение.

Има десетки хиляди подобни случаи през последните месеци, твърдят социалистите, а парите за компенсацията се плащат от данъкоплатците. Затова, според Мая Манолова от Коалиция за България, онзи, който е подписал незаконно уволнение, също трябва да поеме част от разходите по обезщетението. Такава промяна ще се отрази и върху политическите чистки.

„Нормално е да се прави оптимизация, но само в рамките на закона”, коментира Емилия Масларова.

Тя има и друго предложение – да се регламентира, че когато родителите запишат детето си на ясла, имат право на временно намаляване на работното време. Аргументът е, че в първите месеци децата по-трудно се адаптират в градината и родителите на практика ги оставят там само няколко часа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase