Снимка: Булфото
fallback

Гръцката полиция гони български просяци, създавали проблеми в Ксанти.

Информацията за просяците е публикувана в сайта на област Ксанти и беше потвърдена от Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян.

"Проблемът не може да бъде разрешен, докато гръцките власти не екстрадират просяците по официален път и не им наложат ограничение за влизане в Гърция", заяви директорът на "Гранична полиция" в Смолян комисар Тодор Георгиев.

По думите му на граничните пунктове са предоставени списъци с имената на просяци, но граничните полицаи нямат правно основание да ги спрат при повторно преминаване на гръцка територия.

Според местната преса в Ксанти отстраняването на българските просяци от града се превръща в една от основните задачи на местната полиция.

В сайта на областта се цитират публикации за "набези на български просяци" и за екстрадирани през април 13 просещи, които са върнати в България през границата.

По данни на граничната полиция в Смолян, през последната седмица на ГКПП "Капитан Петко Войвода" неофициално от гръцките власти са върнати две жени от района на Пазарджик, просили в Гърция.

В преобладаваща част от случаите тези просяци се довеждат и връщат до границата, без да им е наложено официално ограничение, поясни Георгиев.

Над 90 процента от българските просяци са от ромски произход и от районите на Бургас, Сливен, Пазарджик. Сред 13-те изгонени от Ксанти просещи е един инвалид.

Обикновено при случаите на просещи инвалиди гръцките власти избягват да налагат санкции и да изправят пред съд хората с увреждания, а само ги връщат обратно в България.

Според местната преса в Ксанти, предприетите действия не са трайно решение на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Аз

преди 14 години

ЗАЩО НИ ГИ ВРЪЩАТ БЕ?НАЛИ ИСКАХА ДА ГИ ИНТЕГРИРАМЕ В ОБЩЕСТВОТО.ИЗПРАТИХМЕ ИМ ГИ ДА СИ ГИ ИНТЕГРИРАТ ТЕ, А ГЪРЧОЛЯТА - НЕДОВОЛНИ И ГИ ВРЪЩАТ. АЙДЕ ДА СИ ГИ ИНТЕГРИРАТ ТАМ. ЗАЕДНО С ЦВЕТА, МИРИЗМАТА И *** ИМ

53

а така

преди 14 години

с какво ли не сме е прочули???!!

52

Анонимен

преди 14 години

Да ги изсипят пред парламента.

fallback