Варненският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на председателя на Общинския съвет в града Борислав Гуцанов, който бе задържан в сряда при специализираната полицейска операция "Медузите".

Съдът остави в ареста и варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката.

На управителя на “Градски транспорт” ЕАД Пенчо Пенчев и на главния счетоводител на фирмата Йоана Димова – Йорданова съдът определи домашен арест.

Четиримата са обвинени в организиране и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение, нанесли значителни вредни последици, както и в длъжностни присвоявания в особено големи размери, умишлена безстопанственост, подбуждане към лъжесвидетелстване и съставяне на неистински документи.

Те ще отговарят за сключването на три сделки за доставки на рециклирани автобуси от Франция и Германия, които според разследващите са в нарушение на закона за обществените поръчки.

Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 година. Според разследващите чрез тях задържаните са отклонили средства за около 2 млн. евро и са съставяли документи с невярно съдържание.

Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените престъпления.

Още по темата

Продължава издирването на петия заподозрян от операция "Медузи" - холандския гражданин Андриано Дингян, който живее от години във Варна.

Мъжът е обявен е за общодържавно издирване, има издадена и Европейска заповед за задържането му.

Междувременно над 100 душидойдоха пред сградата на Окръжния съд във Варна преди днешното заседание по мярката на четиримата.

Събралите се, част от които членове на БСП дойдоха, за да подкрепят председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

В петък пък стана ясно, че съпругата на Борислав Гуцанов ще съди инстируцията, която е организирала това "влизане", заради психически тормоз над семейството по време на ареста на мъжа й.

Според нея в дома им не е имало 100 хиляди лева, както бе обявено, а около 20-25 хиляди лв., които били предназначени за семейна почивка в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase