Парк "Сините камъни". Снимка: Булфото
fallback

Незаконна процедура за приватизацията на Природен парк „Сините камъни" е задвижена от кмета на Сливен Йордан Лечков, твърдят от коалиция „За да остане природа в България".

Според тях целта на прехвърлянето на собствеността е застрояване на защитената територия и изграждане на ски курорти.

Безвъзмездното прехвърляне на близо 80% от парк „Сините камъни" (общата му площ 11 380 хектара) е одобрено от общинския съвет на Сливен на 18 февруари.

Общинарите вече са възложили на кмета да отправи искане до Министерския съвет (МС) чрез областния управител на Сливен за безвъзмездното прехвърляне на "имота".

Сред целите на кмета са изграждане на селище "Карандила", както и на ски център за Източна България – "Даулите", обяви Йорданка Динева от Българска фондация "Биоразнообразие".

По думите й това е необмислено, тъй като най-високата точка в Сливенския балкан е връх "Българка" с надморска височина 1181 метра.

Това противоречи на закона, защото като държавна публична собственост природният парк не подлежи на разпоредителни сделки.

"Собствеността на държавата в защитените територии е публична и като такава не може да бъде обект на никакви разпоредителни сделки", каза Тома Белев от Асоциацията на природните паркове.

Преди три дни природозащитниците са изпратили сигнали до областния управител на Сливен и до директора на РИОСВ – Стара Загора, с искане за отмяна на общинското решение.

Днес е последният срок, в който областният управител може да отмени решението.

Природен парк „Сините камъни” е част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000, както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

ХА- ХА -ХА

преди 14 години

Аз на Карандила не съм виждал сняг за шейна, а камо ли за ски. Лечков не прави сливналии на будали, скоро ще си намериш майстора!

100

debelata korija

преди 14 години

Edin skicentar 6te se otrazi dobre na Sliven,no ne e nugno da se zastrojava-bilo to s kutiiki ili ednofamilni ka6ti

99

възмутен

преди 14 години

Абе този *** няма ли да миряса! Отсече дърветата покрай реките разора целия град ,не ми се мисли за лятото какъв пувилек ще бъде,а сега му се приискала и карандила.

fallback